Rekonštrukcia vstupných priestorov administratívnej budovy, 2019-2021 Klient: PPF Real Estate s.r.o.

Administratívna budova v širšom centre Bukurešti, s cennou historickou podnožou, je jednou z mála v rámci mesta, oplývajúcou i “svojím vlastným námestím“ – plazou pred hlavným vstupom.

Zmes historického odkazu a vysokých technických požiadaviek na administratívne priestory, vzťah medzi industriálnym a mestským. Rekonštrukcia vstupných priestorov umiestnených v historickejšej časti objektu má jednoduchý ideový základ. Prevádzkovo sprehľadňuje vstupnú časť, pôvodne fungujúcu ako samostatné a oddelené recepcie troch komunikačných prístupov do budovy, a to zrealizovaním len jedného spoločného informačného miesta.

Takisto sa v návrhu prehodnotila dvojpodlažnosť a nečitateľnosť časti prevádzok v rámci riešeného priestoru, čím sa týmto dosiahla potrebná vzdušnosť a zabezpečil sa, okrem iného, i sekundárny prístup svetla do vnútra. Nefunkčné zostatkové vnútorné priestory sú po novom využívané ako zasadacie priestory rôznych veľkostných parametrov, so zabezpečením potrebnej akustickej pohody. Z pohľadu dizajnu a použitých materiálov sa pristupuje k výrazovému zjemneniu celku jednoduchou formou zaoblení stredného traktu “za” recepčným pultom. Použitie
plechových vlnitých dierovaných obkladov v bronzovej úprave prestupujúcimi celou halou, v kombinácii so sklenými priečkami, len podčiarkuje našu snahu o jednotnosť a čitateľnosť celkového výrazu.

Námestie v predpolí budovy je navrhované v tesnej spojitosti s premenou interiérových priestorov štúdiom 2ka krajinní architekti, v súčasnosti v realizácii. Poskytne užívateľom kancelárskych priestorov a návštevníkom možnosť vzájomnej interakcie pri neformálnych stretnutiach, či oddych počas prestávok od kancelárskeho stola v nadčasovejšej a modernejšej podobe spĺňajúcej súčasné požiadavky na verejné priestory.

Autor: Richard Kráľovič

Fotografie: Prodan Sabin Costin

Vizualizácie: Roman Dibarbora